vineri , decembrie 6 2019
Home / #Implicare / De ce trebuie să mergem la vot?

De ce trebuie să mergem la vot?

▶️ Alegeri Prezidențiale 2019

Televiziunile din România difuzează campania electorală a tuturor candidaților la alegerile prezidențiale, care va avea loc în data de 10 noiembrie, dată ce se apropie încet dar cu pași repezi.
De câteva zile câțiva oameni simpatici şi surâzători sunt întrebaţi ce vor face duminică, 10 noiembrie. Unii oameni spun că merg la o plimbare cu prietenii, alții că vor merge la cumpărături, în fine, există şi „intelectualii” care se duc la film sau citesc o carte. Unii răspund cu voce tare una după cealaltă, într-un cor al democraţiei consolidate, că „votează”. E bine, îţi spui că, deşi au activităţi personale atât de importante pe 10 noiembrie, nu uită să se ducă la vot.
Alții spun că pleacă în excursie, pentru că după 10 noiembrie nu peste mult timp vine 1 Decembrie, zi de sărbătoare națională, iar alții spun că au de gând să facă nişte cumpărături, sau pur și simplu stau acasă, mai ales dacă vremea e urâtă, sau nu votează.
Aceste explicaţii le mai auzisem şi cu alte ocazii: nu merg la vot pentru că nu mă interesează politica şi n-am votat niciodată (un raţionament foarte subtil) nu merg la vot pentru că toţi sunt o apă şi-un pământ, nu merg la vot pentru că indiferent de ce votez, iese tot cine „trebuie”.  Un prieten dând din mână mi-a spus un nu categoric fara să ezite el a justificat prin faptul că: – nu merg la vot, pentru că nu înţeleg care sunt deosebirile dintr-un partid sau altul, iar candidaţii care azi au fost într-un partid mâine sunt într-un alt partid.
Iată în fine, ultima explicație de ce să mergem atunci la vot?
În primul rând, am zice, pentru că putem, și suntem oarecum datori față de noi și de copii noștri să alegem din rău, ceva mai puțin rău ce va influența viitorul nostru al tuturor. Până acum, aproximativ 30 de ani nu era posibil să votăm, nu aveam acest drept de a ne exercita votul, sau voturile noastre nu contau.
Poate că uităm, dar cei care au ieşit în stradă în 1989, nu cereau pâine şi carne, ci democrație și alegeri libere, dreptul la libera exprimare, dreptul de a decide cine să ne reprezinte.
Există și acum țări în care votul nici la momentul de față nu contează și nu îi bucurăm prea mult pe locuitorii statelor respective, fie că e vorba de Cuba, China sau de Coreea de Nord.
Este bine deci să ai dreptul la vot, e și mai bine să te folosești de acest drept constituțional.
Ne gândim apoi că nu sunt toți politicienii o apă și-un pământ. Sigur că imaginea politicienilor e proastă, dar dintre cei mai răi alegem pe cei pe care considerăm  mai puțini răi. Deci suntem motivați să mergem la vot și să nu îi lăsăm pe alții să ne decidă soarta. Mergem la vot! O facem din spirit civic, e despre democrație, despre bun simț și respect față de noi și față de toți cetățenii al acestei tări.
Duminică mergem la vot și vă rugăm și pe voi să faceți același lucru, pentru că este înainte de toate un spirit civic și un exercițiu democratic!

Despre Arabella & Ferenc

Intuitivi, plini de idei, mereu vom avea un cuvânt de spus.

Check Also

Un strigăt pentru schimbare!

Fiecare dintre noi avem un vis încă din copilărie care este conturat de naivitatea vârstei, …